Amit a kastélyról tudni kell:
Magyarország egyetlen látogatható klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja vesz körül. A kastély 1810 és 1815 között Festetics Antal császári és királyi kamarás megbízásából épült,
aki a tervezéssel Pollack Mihályt bízta meg. A kastélyparkot három patak találkozásánál, enyhe lankán alakították ki. Halastava a leghosszabb a hazai parkok tavai között. A tó vizét a Bozót-patak táplálja. Az 1920-as években, a kastély korszerűsítése kapcsán épült a rózsakert a teniszpályával. Napjaikban is megtekinthető a szintén ebből az időből való a gótizáló szivattyúház és a romszerű "antik forrás" is.

A szigeten a hollandi ház vörös téglás, németalföldi stílusban épült. Földszintes része tehénistállóként szolgált, emeletes részében pedig a tüdőbeteg Festetics Andorné számára berendezett lakosztály kapott helyet. A szigetet eredetileg dróton áthúzható csónakon lehetett csak megközelíteni a kastély felől, ma egy fahídon átsétálva közelíthető meg. A Festetics család 1944-ben hagyta el a kastélyt, amelyben hamarosan német hadikórház működött. Az 1945-ös államosítás után 1996-ig gyermekotthon működött.

Huszonheten voltunk kíváncsiak a dégi Festetics-kastélyra. Ragyogó napsütésben élveztük a park csendjét, ismerkedtünk a kastély történetével. Köszönöm minden kedves túratársamnak és a vendégeknek a részvételt.

Versegi Károlyné