2022. április 2.-án Nádasdladányba utaztunk, hogy megnézzük a felújított Nádasdy kastélyt – a „Szerelem kastélyát” Várpalotáig vonatoztunk, innen autóbusszal folytattuk utunkat, majd egy kis gyaloglással érkeztünk el a kastélyhoz. Éppen indult a vezetés, – kedves hölgy kalauzolt végig a pompás épületen.

Elmondásából tudtuk meg, hogy gróf Nádasdy Lipót 1851-ben vásárolta meg a sárladányi -1859-től Nádasdladány - birtokot. Fia Nádasdy Ferenc és ifjú felesége - gróf Zichy Ilona – közösen határozták el, hogy az örökölt családi vagyonból egy Tudor stílusú kastélyt építettnek. Ilona azonban fájdalmasan fiatalon – 24 évesen – áldozatul esett az akkor dúló kolerajárványnak.  Ferenc 3 gyermekkel maradt egyedül.  Nem nősült újra, kitartott felesége emléke mellett és a kastély felépítését, berendezését közös elképzeléseik szerint valósította meg. Legszebb termei az Ősök csarnoka és a könyvtár. Az „ősgaléria” mennyezete és falai vörösfenyő burkolatot kaptak. A falakra a család kiemelkedő tagjainak egész alakos portréi kerültek. Díszes kandalló ékesíti a termet.  A könyvtár szintén vörösfenyő burkolatú, csavart oszlopok, rejtett csigalépcső díszíti. Egykor több mint 25.000 kötet volt a gyűjteményben, ez a II. világháború során csaknem teljesen megsemmisült, mindössze 1.500 kötet maradt meg.

Az épület modernségét tükrözi, hogy az alsó szintet egy föld alatti folyosó kötötte össze a külön álló kulcsárházzal, ahol a konyha, mosókonyha és a raktár helyezkedett el. A személyzettel beszélőcső hálózaton keresztül kommunikáltak. Külön figyelmet érdemel még a szépen kialakított kastélykert.

A vezetés végeztével egyénileg bolyonghattunk a termekben. A kávézóban finom süteményeket, kávét fogyasztottunk. Kisétáltunk a kastélykertbe is, de sajnos az időjárás nem volt kegyes hozzánk. Csípős hideg volt, szóba sem jöhetett, hogy üldögéljünk egy kicsit a padokon, gyönyörködjünk a park látványában.  (Ezúton kérem elnézéseteket, hogy előző éjjel elfelejtettem bekapcsolni a „távfűtést” Hiba volt.)

Visszatértünk még az épületbe, hogy hazaindulásig kissé felmelegedjünk.  Korábban mentünk a buszmegállóhoz, hogy idegenvezetőnk ajánlására még meg tudjuk nézni a birtokhoz tartozó templomot, amelynek oltárképén Szent Ilona vonásait – pápai engedéllyel – gróf Zichy Ilonáról mintázta a festő. Sajnos a templom zárva volt. Nyitva találtunk viszont egy kocsmát, ahol a külső, belső felmelegedést megkaptuk, így vidámabban indultunk hazafelé.

Köszönöm a részvételt, érdeklődést, figyelmet. Jó egészséget, jó kedvet kívánok további túráinkhoz.   

Szabó Ancsa