Szolnokra érkezve elsőként a tavaly megnyílt REPTÁR-at kerestük fel, amelynek a felújított Ószolnoki vasútállomás (Indóház) és a Vízház műemlék épületegyüttese adott otthont. Itt kerültek elhelyezésre a szandai repülőtér közvetlen szomszédságában - korábban a szabadban - kiállított nyugállományú repülő szerkezetek is.

Kedves szakvezető kalauzolt bennünket végig a kiállítási termeken és a hangárban, sok érdekes történetet mesélve a gépekről, pilótákról.

A vezetés végeztével elhelyezkedtünk a 4D-s moziba ahol speciális

szemüvegen keresztül néztünk meg két rövidfilmet repülőgép felszállásról és Balaton feletti ejtőernyős ugrásról. A tér- és hanghatáson kívül a székek mozgása is érzékeltette velünk a néha „göröngyös” légi utazást.

A filmélmény után alaposabban megnéztük a kiállított repülőgépeket, indítómotorokat, a repüléstörténet megannyi emlékét. Fotóztuk vállalkozó kedvű társainkat, akik vitorlázó- illetve vadászgépbe szálltak be egy-két kattintás erejéig.

Bár még sokáig tudtunk volna nézelődni, lassan tovább indultunk és a Tisza-parton sétáltunk a belváros felé. A kecses Tiszavirág-hídon átmentünk a Tiszaligeti oldalra, majd visszatérve az egykori Zsinagógát látogattuk meg. Két időszaki kiállítást néztünk meg itt és kívülről-belülről megcsodáltuk ezt a szép épületet.

Innen már a vasútállomás felé vettük lépteinket. Útközben egy kis fagylaltozással koronáztuk meg túranapunkat.

Vendégekkel együtt 19-en vettünk részt a programon. Mindenkinek köszönöm a részvételt és érdeklődést.

 

További jó túrázást kívánok!  Szabó Ancsa túravezető