Szigetközi barangolás

2017.04.29-05-02

Barangolás, mert erre hegyek nincsenek. A Kisalföld egy kistérsége ez a táj, Duna ágakkal, holtágakkal, tavakkal, varázslatos ártéri erdőkkel, üde rétekkel. Egyszer ide is el kellet jönni.

Hédervár és környékét jártuk be a négy nap alatt.  

Első nap Hédervár nevezetességeivel ismerkedtünk meg. Másnap egy 12 km-s távnak vágtunk neki Hédervár és Ásványráró között.  Erre nincsenek jelzett utak, de volt egy helyi lakós túravezető ismerős Ertl Sándor, aki végig kísért a négy nap alatt és sok érdekes dolgot mesélt és mutatott nekünk. Utunk során láttunk „zárásokat” a Dunán, ismerkedtünk a növényekkel, láttuk hódok nyomát, védett vizes élőhelyeket. Ásványrárón egy bonsai magángyűjteményt és a Tájházat néztük meg.  A túra zárása a Titán Halászcsárdában történt halászlézéssel, sült halazással. A csapat egy része gyalog tért vissza Hédervárra (újabb 4 km), útközben betértünk Sándor barátunkhoz egy rövid pihenőre. Harmadik napon Lipótról indultunk, egy tanösvényt játunk be, amely egy nagyobb morotva tavat kerül meg. Jellegzetes táj, jellegzetes növényzet. Félút táján kijutottunk a Dunaremetei Kikötőhöz. Festői környezetben kialakított pihenőhely. Menetrendi okokból korán kellet indulnunk, így hamar visszaértünk szálláshelyünkre. Így beiktattunk délutánra még egy kis programot a Hédervári rét és Vadászerdő bejárásával. A napot a Hédervári Majálison fejeztük be némi sörözéssel.

Utolsó napunk délelőttjén az országosan ismert Lipóti Pékségbe látogattunk, ahol üvegfalon át láthattuk az egész üzem életét. Rövid előadásban, vetítésben is volt részünk. Ráadásul egy kis kóstolót is kaptunk. Ezzel zárult a barangolás.1. nap


2. nap
3. nap

4. nap