Fonyódot Szent László király oklevele említi először Funoldi néven a pannonhalmi apátság birtokai között. Ősi település.
Túránkra a Tópart Expresszel indultunk Fonyódra.  Érkezésünk után először a mólóra sétáltunk ki, ahol megcsodálhattunk a “Balaton átevezés” résztvevőinek lelkes készületeit. A Panoráma sétányon felkapaszkodva gyönyörű látvány tárult elénk, amint a több ezer résztvevő /mint utóbb kiderült 3000 indult/a szivárvány minden színében tündöklő kis evezősök, kenuk és kajakok, sárkányhajók versenyre keltek Badacsony irányába, oda-vissza 9 km-t megtéve a tavon.
A Walko kilátó érintésével a Kripta villát, az örök szerelem emlékházát látogattuk meg, ami Fonyód egyik nevezetessége. A kolozsvári gyógyszerész Abrudbányai Rédiger Ödön az esküvőjük előtt elhunyt menyasszonyának állítva emléket, az alagsorban márványból faragott nászágyukkal rajta a szerelmüket beteljesíteni soha nem tudó párral. A Villában kis kávézó is üzemel. Ezután sajnos elborult az ég, cseperegni kezdett az eső, a Balaton ködbe burkolódott , alig láttuk a túlparton tornyosuló Badacsonyt. Ennek ellenére nekivágtunk a Sipos hegyi kilátó megmászásának, de sajnos az eső nem csillapodott, mire felértünk lezárták biztonsági okokból. Néhány Tura társ a zord idő miatt visszafordult de többségünknek az eső nem szegte kedvünket, és kitartóan követtük az eredeti útvonalat. Bekukkantottunk a Nagyboldogasszony Templomba, ahol éppen egy bájos kisbabát kereszteltek. Továbbhaladva a magas löszfal tetején, a Szaplonczay sétányon a Balaton felvidéki hegyek karéja tárult a szemünk elé: Badacsony, Tóti hegy, Csobánc, Ábrahám hegy. Bélatelep elegáns  villái a 19. Század hangulatát idéző gyönyörű táj megigézett mindenkit. Hírességek nyaraltak itt, mint a Törley pezsgő gyáros, Huszka Jenő Bethlen István, Szinnyei Merse Pál. A hegyoldalban lefelé indultunk a bélatelepi strandhoz. A strandon persze nem volt tumultus, itt még az ajánlottnál nagyobb távolság is tartható volt. De a Balaton vize nem volt hideg, voltak akik megmártóztak benne. Végre itt elállt az eső, és a többórás áztatás után boldogan nyújtóztattuk ki elgémberedett tagjainkat, némi melegítő italt-ételt magunkhoz véve.
Kis pihenő után már napsütésben a parti sétányon sétáltunk vissza Fonyódra.

Köszönöm a túratársak kitartását, a közreműködést és részvételt.
Boros Györgyi