2023. február 14-én az új Néprajzi Múzeum Épületlátogatása volt a programunk.

Az elmúlt év májusában átadott épületet a magyar NAPUR Arhitect építésziroda közel 250 tervező bevonásával, Ferencz Marcell vezetőtervező alkotta meg.

Az épület 60 %-a a térszínt alatt helyezkedik el. A tetején zöld terület található, mely közösségi térként szolgál. A két épületszárny egy 1 km átmérőjű körív mentén emelkedik a környező fák magasságáig. 

A legalsó szinten találhatók az időszaki és állandó kiállításoknak otthont adó terek, közel 7 ezer négyzetméteren. E feletti 4 szinten könyvesbolt, étterem, könyvtár, adattár, közösségi munka helyiség, látogatóközpont, rendezvényközpont és interaktív ifjúsági múzeum helyezkedik el.

Az épület üveg falain körben egy közel félmillió pixelből álló, a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményéből válogatott néprajzi motívumokon alapuló, fémrács fut végig, mint egy szőttes.

Néhány adat az épületről:

Az épület hossza a felszín felett 280 méter hosszú, 52 méter széles, a felszín alatt 290 méter hosszú és 70 méter széles.

A legmagasabb pont 21,96 méter, a legmélyebb pedig 8,25 méter.

Az altalaj eredetileg laza mocsaras ezért az egész épületet betoncölöpök teszik stabillá.

Fűtésre hűtésre geotermikus energiát, valamint a Széchenyi fürdő melegvizét és nyáron a Műjégpálya hűtőberendezését használják.

A másfél órás élménysétán, valamint a sok adat hallatán jól elfáradtunk, így a kiállítás megtekintését más alkalomra tervezzük.

Köszönöm a résztvevők kitartását: Takács Ágnes