Ezen a borongós napon a Magyar Nemzeti Galériába látogattunk a
„Vaszary az ismeretlen ismerős „ c. kiállítás megtekintése.

Vaszary János (1867–1939) a 20. századi magyar művészet egyik legsokoldalúbb alakja. Az 1890-es évek végén a szecesszió egyik első hazai képviselője volt, később az impresszionizmus, az expresszionizmus, majd az art deco stílusában is alkotott. Művészetét már kortársai, a kritikusok és művészettörténészek is nagyra értékelték. Képeinek színessége, a formálás magabiztossága és ereje, a nagy, szintetikus formalátás képessége tette őt művészként és tanárként is kora egyik legnagyobb hatású mesterévé.
2016-ban  olyan képek kerültek elő a múzeum gyűjteményében, melyekről még a szakértőkurátoroknak sem volt tudomásuk. Az újonnan előkerült alkotások közül a legszebb, legizgalmasabb 24 művet mutatja be – a szükséges restaurálás után – a kiállítás. A festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig. A tárlatot a múzeum gyűjteményében található más Vaszary-remekművekkel, valamint magángyűjteményekből kölcsönzött kevésbé ismert, sokáig lappangónak hitt fő művek egészítik ki. A múzeum grafikai gyűjteményéből is bemutatásra került néhány alkotást, amelyek szintén a Vaszary-hagyaték kevéssé ismert darabjai.
A kiállítást szakvezetéssel megtekintve szép élményben volt részünk és az utolsó szekcióban kiállított vidám színekkel ábrázolt tengerparti képek látványával búcsúztunk a tárlattól.
Takács Ágnes