A kiállítás széles körű áttekintést ad az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, Domenikosz Theotokopulosz azaz El Greco (1541–1614) életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését.

A Szépművészeti Múzeum őrzi a kontinens egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményét, benne többek között Spanyolországon kívül Európában a legtöbb, öt darab saját kezű El Greco festménnyel. Az itt látható művek mellett a tárlatra több mint negyven magán- és közgyűjtemény, kölcsönzött alkotásokat.  Például Toledóból, a Santo Domingo el Antiguo kolostorból kölcsönzött, Krisztus feltámadása című oltárkép, amely eddig még sosem hagyta el a várost.

 

El Greco munkássága mellett ez a kiállítás bemutatja azt a kontextuális környezetet is, amelyben a művész élt, tanult és alkotott, szemléltetve, miként sajátította el és építette be műveibe az őt ért hatásokat, több itáliai mester tanítását és a tőlük átvett mintaképeket. A kiállított remekművek révén a látogatók az egész életművet átfogó módon ismerkedhetnek meg El Greco egyedülálló művészetével. A tárlat időrendben vezeti végig a nézőt azokon a földrajzi helyeken, művészeti központokon, ahol a mester megfordult: különös tekintettel a festői formálódását döntően befolyásoló itáliai városokon, Velencén és Rómán keresztül egészen Toledóig, ahol élete több mint felét töltötte és ahol művészete a maga teljességében kibontakozott.

A tárlat hét, tematikus és kronologikus szekcióban mutatja be a kiállított műveket. Félszáz saját kezű remekmű a művész korai, itáliai éveiben, a bizánci ikonfestészet hagyományait még erősen magukban hordozó, kisméretű fatáblákra festett képeitől indulva a már Spanyolországban készült, nagyméretű oltárképeken, a magánáhítatot szolgáló, közvetlenebb vallásos ábrázolásokon, valamint világi portrékon át, egészen végső korszakának látomásszerű alkotásaiig mutatja be El Greco munkásságát és páratlan stílusfejlődését. Az áttekintést néhány, a művész számára közvetlen inspirációként szolgáló, 16. századi velencei mester festménye egészíti ki, és két legszorosabb követője, fia, Jorge Manuel Theotokopuli és Luis Tristán munkái is helyet kaptak a kiállításban.

A kiállítás tárlatvezetővel megtekintve maradandó élménnyé vált számunkra.

Takács Ágnes