Szombat reggel szakadó esőben indultunk útnak a Déli pályaudvarról, de titokban reménykedtem, ha Zánkára érünk már jó idő lesz. Túl jó idő lett, szikrázó napsütés kék ég, felhő se nagyon volt az égen.

Erre a túrára 22 fő jött el más egyesületektől, hogy megszerezzék a “ Négy évszak” igazoló füzetbe a pecsétet. Megtiszteltetés volt, hogy eljött hozzánk a BTSSZ elnöke Matolcsi György is.

Zánka-Köveskál vasútállomásról a sárga jelzésen indultunk el a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely felé, már az út elején nagyon meleg lett, és ez csak fokozódott később.

Két kutyus is növelte a létszámunkat, nekik is melegük lehetett.

Kb. 4,5-5 km után értünk fel a hegyre, itt megpihentünk egy kicsit, ettünk, ittunk, elkészítettük a kötelező csoportképet is.

A Hegyestű egy tanúhegy, egy vulkán kürtőjének maradványa a Balaton-felvidéken, tengerszint feletti magassága 337 m.

A bemutatóhelyen a Káli-medence jellegzetes kőzeteinek egy-egy tömbjét állították ki. A panorámaasztalon Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus és festőművész rajza látható, melynek segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencére nyíló panoráma elemeit: hegyeket, tavakat, településeket.

Csoportunkból páran előbb visszaindultak, Ők még tovább túráztak Szentbékkálla kőtengerhez.

A visszafelé utat nehezítette az erős napsütés, de szerencsésen visszaértünk a településre.

A többség a 14.26-os vonattal indult haza, 6-an még maradtunk a Balaton parton, lementünk a strandra, a megérdemelt hideg italokat elfogyasztani. Balogh Erzsivel még a Balatonban is fürödtünk, nem is volt nagyon hideg a víz.(21 fok)

Nagyon jól esett a köszönet a mai túráért.

Egyik vendégünk szavaival búcsúzom. ...Távszeretet és gondolati ölelés mindenkinek!

Köszönöm a részvételt.

Borsat Éva
túravezető