Telkibányán az Aranybánya Panzióban foglaltam szállást 23 főre az idei második több napos túrára.

Első napi programunk a Telkibánya és Gönc között található Pálos kolostor romokhoz vezetett.
A “Rákóczi-túra” piros jelzésen haladtunk. A hegyek között az Amadé vár alatt láthatóak a Nagy Lajos király által 1371-ben alapított Pálos kolostornak és gótikus templomának romjai.
1940-
ben a rom további leromlását Göncről hozott kőművesekkel igyekeztek megállítani. A hajó ablakának a részét akkor hozták részben rendbe. Kis kolostor lehetett egy hajóval, szentéllyel, toronnyal. Ennek a háromnak több falai még ma is állnak. Főbejáratának faragott csúcsíves ablakát a gönci Huszita-házban csodálhatjuk meg. Itt tartózkodásunk alatt még egy erdei siklót is sikerült lefényképeznünk. A piros + jelzésen elsétáltunk Göncre, de a legközelebbi vendéglátó egységhez még a központtól másfél kilométert gyalogoltunk, az egyetlen szerencsénk csak az volt, hogy belebotlottunk egy pékségbe, ahol is frissen sütött vajas és sajtos pogácsákból tudtunk vásárolni.
Este még egy páran felsétáltunk a Szent Katalin ispotály és kápolnához, valamint megnéztük a Kopjafás temetőt is.

Második nap: Telkibánya-Hollóháza túra szintén a piros jelzésen.
Kellemes úton haladtunk az erdőben. Hollóházára érve egy kis pihenés után busszal mentünk Füzérre, ahol is vártak minket a buszmegállóban, és megmutattak egy ösvényt, amin kicsit hamarabb tudtunk felmenni a várhoz. A várban kb.1 órát tudtunk eltölteni, és utána indultunk vissza a szálláshelyünkre.
A füzéri vár 170 méterrel magasodik a falu felé. 2008-ban a Füzéri várhegy elnyerte a Magyarország természeti csodája címet. Este most már többen ismét felmentünk a kápolnához. Megcsodálhattuk a naplementét is.

Harmadik nap:Boldogkőváralja volt az úti cél. Háromszori átszállással tudtunk csak eljutni a településre. A buszmegállótól kb. 2 km-es séta fel a várba.
A várat a tatárjárás után emelte Árpád-házi IV.Béla király ösztönzésére a környező vidéken élő Tomaj nemzetségből származó Jaak fia Tyba ispán, vagy családjának egyik tagja. A vár nevezetes lakója volt Balassi Bálint. A településen áthalad az OKT.
Este visszatérve tartottunk egy szalonnasütéses búcsú bulit Ilikének köszönjük a hozzávalókat, és köszönöm mindenkinek a segítséget.

Vasárnap reggel sajnos elég korán el kellett jönnünk 9.48-kor indult a busz Hidasnémetibe onnan pedig vonattal kb. háromnegyed kettőre értünk be a Keletibe.

Remélem mindenkinek tetszett a program a szállás és a környezet, és rengeteg örömmel, élménnyel térhetett haza.

Köszönöm, hogy ennyien eljöttetek.

Borsat Éva
túravezető