A mai napra” befűtöttek” Nekünk, de így is 14-en indultunk le a Balatonra, ugyan nem fürödni, hanem feljutni a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyre. A legalább 50 méter magas bányafal kőoszlopai hazánkban egyedülállók. Zánka-Köveskál vasútállomástól a sárga jelzést követve szépen lassan gyalogoltunk, néhol megálltunk egy-egy fa alatt kicsit hűsölni, külön szerencse, ha ez a fa cseresznye volt, muszáj volt meg kóstolnunk a termést!
Mire felértünk már mindenkire ráfért egy kis pihenés. Innen még sok-sok lépcsőn keresztül lehet feljutni a bányaudvar peremére, ahonnan a legcsodálatosabb a kilátás.  Láthattuk a Káli-medencét övező hegyeket, valamint délről a Fonyódi-hegyet is.
Szinte hihetetlen, de 8 millió évvel ezelőtt itt vulkán működött, melynek kráterében megdermedt láva, a kihűlés folytán sokszögletű függőleges oszlopokra vált el.
Az egykori bazaltbánya épületében egy kiállítás látható, amit szintén megtekintettünk.
A lefelé menet már gyorsabb volt, elhatároztuk, hogy még lemegyünk a strandra is, két bátor túratársunk meg is mártózott a Balatonban, valaki csak lábat áztatott, na meg egy kölcsönkért labdával még “játszottunk “is a vízben.  Itt kipihentük az út fáradalmait, jól esett a fagyi, sör, fröccs, üdítő.

Köszönöm mindenkinek a részvételt, és remélem, hogy mindenki élménnyekkel teli hangulatban tért haza.

Borsat Éva
túravezető