A Mátra-hegységben, Mátraháza körül tettünk egy körtúrát (13 km és 280 m szint). A túra útvonala mentén, próbáltuk megtalálni a forrásokat, kutakat.

Az első Anonim-forrást megtaláltuk, bár inkább tócsának tűnt. Másodiknak terven kívül a Két bükkfa-forráshoz mentünk. A forrás mellett padokat találtunk, kidőlt fát, amin kicsit megpihentünk. A következő cél, a Tetves-rét mellett a Szajla-forrás, amire nehezen leltük. A forrást bedőlt kövek takarták. Innen a sokak által ismert Farkas-kúthoz túráztunk, itt ebédeltünk, pont déli 12 órát mutatott az óránk. Innen visszakapaszkodtunk a bicikli útra, és kanyarodtunk Mátraháza irányába.

Görgő-bikki pihenőt elhagyva, erdészeti jelöletlen úton haladtunk, amíg visszaértünk a Tetves-réti pihenő másik oldalához. Nemsokára átkeltünk az országúton és jött a csoda, szép sziklák és völgy alattunk, aztán mi is leértünk a völgybe. A völgyből újra fel a hegy tetejére, Pazar kilátással a Kékesre, kis kitérővel a Kecske-hegyet is útba ejtettük, ahol szikla tetején álltunk, alattunk a Mátraházi Gyógy szanatórium. Egy-kettőre elértük a Szt. László-forrást, ahol megtöltöttük kulacsainkat hűsítő friss forrásvízzel. Még a Magyarok  Nagyasszony kápolnát, a kertet is körbejártuk, és  visszaértünk a kiindulási pontunkhoz. A busz indulásig pihentünk a büfében. A mai napon az időjárás felelős kegyes volt hozzánk, mert igazi jó kirándulóidőben teljesítettük a túrát.

Mindenkinek köszönöm, hogy eljött, Nusinak külön köszönöm a Szt.
László-forráshoz a túravezetést.

Borbás Kriszti