A mai napon a Bükki Csillagda meglátogatása volt programunkban. Korán indultunk a Stadion BUSZ pályaudvarról és csodás napsütésben értünk célhoz.

Megtekintettünk egy kiállítást, az obszervatóriumot és a planetáriumot.

A kiállítás témája a Nap. Éltető csillagunk Földre gyakorolt hatása mellett a csillagtípusok, a csillagok élete és Napunk szemmel láthatatlan jellemzői kerültek bemutatásra.  A hő érzékelése, a látható és láthatatlan sugárzásokról kaphattunk információkat. Itt kapott helyet egy hazánkban páratlan meteoritgyűjtemény is. Láthattuk Magyarország legnagyobb kiállított meteoritjait, megérinthettük és megfigyelhettük szerkezetüket is egy speciális mikroszkóp segítségével.

A világ legnagyobb sorozatgyártásban készült csillagászati kupolája alatt kapott helyet a létesítmény fő műszere egy 61 cm átmérőjű távcső, amely  elsődlegesen asztrofotózás céljára készült, ám vizuális (szabadszemes) észlelésekre is kiváló a hozzá használt magas minőségű két colos okulárokkal. Itt a napfoltokat tekinthettük meg.

 A Közép-Európában páratlan élményt nyújtó Planetárium 50 férőhelyes. Az égbolt csodáit a 8 méter átmérőjű, különleges – perforált alumíniumból készült – kupolán jelenítik meg. A minden várakozást felülmúló több mint 100 négyzetméter nagyságú látványt négy, egyszerre működő lézerprojektor szolgáltatja 4K minőségben.

Ez volt látogatásunk leglátványosabb része, megfigyelhettünk csillagrendszereket, ismert csillagképeket (pl. a nagy és a kis Göncöl)

Szép napsütésben lesétáltunk Répáshutára megebédeltünk majd a bükki tájban gyönyörködve Miskolcra buszoztunk ahonnan vonattal tértünk vissza Budapestre.

Emlékezetes nap volt, jól éreztük magunkat.

Takács Ágnes