2024.03.27.-én Várpalotán megnéztük a felújított Thury várat vezetéssel. A Thury vár elődjét már a 14. században megépítette Kont Miklós Nádor. A fényűző udvarház három épületből állt, gótikus palotából, kápolnából, és emeletes lovagtermi szárnyból. Ezeket fallal vették körül. A feltárások során világi falfestmény maradványok kerültek elő, amik közép-európai szinten egyedülállók.
A következő századok mind rajta hagyták nyomukat a vár építészetén. A 17. sz. végén a török uralom alól felszabadított várat a Zichy család kapta meg.

A Rákóczi-szabadságharc újabb változást és tulajdonost hozott a vár életében. A 20.sz.-ban a II. világháború után a vár tetőszerkezetét és a falainak egy részét széthordták a város házainak javításához. A helyreállítása az 1960-as években vette kezdetét, a tavalyi évben újabb felújításon esett át. A vezetés után néhányan kipróbáltuk a szabaduló szobát, a toronyban. Ez
volt a hab a tortán. Sikerült megfejteni, megoldani minden feladványt. A szabadulás útja végül a nagy ruhásszekrényen keresztül vezetett.

Igazi nagy élmény volt mind az ötünknek.
Borbás Kriszti (szervező)