Napsütésés, szép őszi időben utaztunk le Tatára, a vizek városába, hogy sétáljuk a tó körül és végre a kastélyba is bejuthassunk.
Az Öreg tó kerülésével kezdtünk, és éppen belecsöppentük egy tókerülő futóversenybe is. A vadludak ugyan még nem jelentek meg, de rengeteg kacsát és fel-felröppenő sirályokat is láthattunk.
Az egyik oldal nagyon szeles volt, de mikor beértünk az erdős részbe már kellemesebb volt a hulló falevelek között gyalogolni, volt ahol még rugdoshattuk is az avart.
Déli pihenő és egy kis “erdei torna” után már a kastély felé vettük az irányt.
A béke szigete így hirdetik a tatai Esterházy-kastélyt. Az Esterházy család fraknói ágának tatai kastélya a béke minden áldásával megajándékozta lakóit. A kényelemmel a családi boldogsággal, a vidéki rezidencia kínálta mulatságokkal, a vadászat, a játék a muzsika örömeivel.
A kastély nem egyszer fogadott királyi vendégeket, sőt egy alkalommal, 1809-ben egy nevezetes békekötés, az un. schönbrunni béke aláírásának helyszíne is volt.
A kastélyban a grófi család nyomában járunk, a jelenlegi berendezés az ő egykori környezetüket idézi fel. A restaurált termek berendezései, kiállításai a kastély és a család történetéről mesélnek.
Egyébként a kastély 1996 óta üresen állt, 2018-2020-ban került felújításra.
Szép volt ez a mai napunk is, aki nem sietett haza, azzal beültem még a Malom és Kacsa étterembe ebédelni, és mivel így tovább maradtunk még a lemenő napot is megcsodálhattuk.

Mindenkinek köszönöm a részvételt!

Borsat Éva
túravezető