Bér Nógrád megye egyik legszebb fekvésű falucskája. A közlekedés ide nem egyszerű, így hétköznapra kellett időzíteni a mai túrát. 11 óra után indultunk el Bér központjától a zöld jelzésen, hogy eljussunk a béri Nagy-hegy ritka geológiai értékéhez az un. Andezit ömléshez.
A Kőtárban 12 db a Geopark területéről származó kőzetet láthattunk, majd egy páran elindultunk a kőömlés felső részére, ahonnét a Cserhát gyönyörű panorámája tekinthető meg. Nem volt egyszerű feljutni, de megérte, kárpótolt minket a látvány. Gondoltuk, hogy lefelé máshol jövünk, de végül a kövek mellett kellett leereszkednünk. Az andezit oszlopok (andezit csúszda) kb. 15 millió éve keletkezett geológiai képződmény, ezt a csodát is kár lett volna kihagynunk!
Utána olvastam, hogy az andezit ilyen jellegű íves oszlopos elválását a világon mindössze 5-6 helyről ismerik, Európában csak itt található ilyen!
A csapatunk egyik részre már elindult lefelé, mi, akik felmásztunk, egy kicsit lemaradtunk, de ebédünk elfogyasztása után nemsokára utolértük őket. Virágospusztára a Vadászkastélyhoz már nem tudtunk elmenni, mert az utolsó busz 15.55-kor indul a településről, ez talán jövőre teljesíthető.
Élményekkel gazdagodva tértünk haza, köszönöm mindenkinek a részvételt!

Borsat Éva
túravezető